SKNDO Regelingen - ISO 9712:2021 


1 oktober 2022

De Regelingen SKNDO zijn gebaseerd op de ISO 9712. Deze ISO 9712:2021 kent een flink aantal wijzigingen t.o.v. de 2012 versie.
Hieronder staan de meest in het oog springende wijzigingen. In de nieuwe Regelingen SKNDO is dit verder uitgewerkt. Dit document is beschikbaar onder downloads.

 

***
Gezichtsvermogen:

Bij elke aanvraag moet zoals gebruikelijk een verklaring over het gezichtsvermogen worden meegestuurd.
Nieuw is dat voor verlengingen en hercertificatie ook een verklaring over het kunnen onderscheiden van kleuren en grijstinten moet worden overlegd. Deze verklaring mag niet ouder zijn dan 5 jaar.

Als het gezichtsvermogen wordt onderzocht door een niet medisch erkend persoon, dan moet deze persoon hiervoor namens de werkgever zijn goedgekeurd door een niveau 3 certificaathouder.

Zie Regelingen SKNDO par. 5


***
Initiële certificatie:

De voor initiële certificatie benodigde ervaring is gedefinieerd in een aantal dagen. Een “ervaringsdag” is minimaal 7 uur, die kan worden behaald op een enkele dag of van meerdere dagen de uren op te tellen.

Gedocumenteerde bewijsstukken met betrekking tot de ervaring moeten worden bevestigd door de werkgever of de functionaris die toezicht heeft gehouden. Indien de persoon die toezicht uitoefent op kandidaten voor initiële certificatie niet in het bezit is van een niveau 2 of niveau 3 certificaat, moet hij/zij van te voren door HSKO akkoord zijn bevonden als toezichthouder op basis van andere kwalificaties.
Examenresultaten blijven 5 jaar geldig. Die tijd kan worden gebruikt om ervaring op te doen indien dit nog onvoldoende het geval is.
Zie Regelingen SKNDO par. 7

 


***
Verlenging van certificatie:

Voor alle niveaus geldt dat verlenging kan worden verkregen door middel van het succesvol afleggen van een verkort praktijkexamen. Hiervoor dient u contact op te nemen met een HSKO erkend Examination Centre voor het inplannen van een praktijkexamen. Volgens de ISO 9712 is verlenging ook mogelijk via een puntensysteem, maar dat vereist meer administratie en wordt niet door ons aanbevolen. 

Als de aanvraag na de vervaldatum van het huidige certificaat wordt ontvangen (maar nog wel binnen 12 maanden) krijgt het nieuwe certificaat een geldigheid die ingaat wanneer aan alle eisen is voldaan. Het nieuwe certificaat sluit qua geldigheid niet aan bij het huidige certificaat. Er is een onderbreking van de certificatie.

Zie Regelingen SKNDO par. 10


***
Hercertificatie

Het certificatieonderzoek hercertificatie moet met succes geheel zijn afgerond voor de vervaldatum van het huidige certificaat! Examens hercertificering moeten dus tijdig worden ingepland. Certificaathouders dienen een door (de) werkgever(s) afgeven verklaring(en) te overleggen waaruit blijkt dat NDO-werkzaamheden zijn voortgezet in de betreffende methode en sector, zonder aanzienlijke onderbreking.
Niveau 3 certificaathouders die kiezen voor het (gewijzigd) puntensysteem dienen er rekening mee te houden dat uit de huidige praktijk blijkt dat het certificatieonderzoek een zekere doorlooptijd zal vergen.

Zie Regelingen SKNDO par. 11

 

 

Terug naar SKNDO