Gewijzigde beslisregels en herstelperiode accreditatie van kracht
Vanaf april 2010 is binnen het accreditatiestelsel in het hoger onderwijs een aangepaste (reële) herstelperiode van kracht. Het is sindsdien aan de NVAO (en niet meer aan de instelling) om te bepalen of een opleiding in aanmerking komt voor een herstelperiode. De bevoegdheid van de NVAO zou nader worden ingevuld (genormeerd) in het zogenaamde accreditatiebesluit WHW. Over conceptversies van dit besluit is begin 2011 (terecht) discussie ontstaan. Deze discussie heeft tot gevolg gehad dat het besluit is aangepast en opnieuw is voorgelegd aan de Tweede Kamer. Deze week is (eindelijk) het definitieve Accreditatiebesluit WHW gepubliceerd in het Staatsblad. Het besluit is in werking getreden (met terugwerkende kracht) vanaf 1 januari 2011.
Door de inwerkingtreding kunnen opleidingen wier doelstellingen als onvoldoende zijn aangemerkt door het beoordelende panel niet voor een herstelperiode in aanmerking komen. Op alle andere onderdelen kan de NVAO een herstelperiode toekennen indien de tekortkomingen ‘ binnen redelijke termijn’ kunnen worden weggenomen.Deze redelijke termijn is volgens de wet maximaal 2 jaar. Voorts is in het accreditatiekader opgenomen dat de redelijke termijn bij een onvoldoende op gerealiseerd niveau maximaal 1 jaar is.
In het accreditatiebesluit WHW is ook voorzien in een nadere normering van de bevoegdheid van de NVAO om een ‘Instellingstoets kwaliteitszorg’ en ‘Toets Nieuwe Opleiding’ onder voorwaarden toe te kennen. Tegelijk met de publicatie van het Accreditatiebesluit WHW is ook een wijziging van het accreditatiekader bekendgemaakt. In deze bekendmaking staan ook gewijzigde beslisregels inzake accreditatie. De NVAO past de op haar website geplaatste kaders dienovereenkomstig aan.