De strategische agenda voor het hoger onderwijs
Op 1 juli 2011 heeft de ministerraad ingestemd met de Strategische agenda Hoger Onderwijs, Onderzoek en Wetenschap. De strategische agenda, met als titel 'Kwaliteit in verscheidenheid', borduurt voort op het werk van de Commissie Toekomstbestandig Hoger Onderwijs Stelsel (Commissie Veerman).
Op 1 juli 2011 heeft de ministerraad ingestemd met de Strategische agenda Hoger Onderwijs, Onderzoek en Wetenschap.
De strategische agenda, met de titel 'Kwaliteit in verscheidenheid', borduurt voort op het werk van de Commissie Toekomstbestendig Hoger Onderwijs Stelsel (Commissie Veerman). Het in april 2010 verschenen rapport “Differentiëren in drievoud” van de Commissie Veerman bevatte drie kernboodschappen: hogere kwaliteit, meer profilering door universiteiten en hogescholen en meer differentiatie in het onderwijs. In de in februari 2011 verschenen kabinetsreactie op het advies is staatssecretaris Zijlstra reeds ingegaan op de wijze waarop hij omgaat met de adviezen van Veerman c.s.
Tegelijkertijd met de strategische agenda is ook het advies van de werkgroep Profilering en Bekostiging verzonden aan de Tweede Kamer. Deze werkgroep heeft op verzoek van staatssecretaris Zijlstra advies gegeven hoe profilering in het hoger onderwijs en onderzoek op gang gebracht kan worden.
Behandeling in de Tweede Kamer is voorzien op maandag 26 september 2011.
Reacties uit het veld op verschijnen strategische agenda:
- ‘Universiteiten willen afspraken maken om de kwaliteit van het Hoger Onderwijs te verbeteren’ (VSNU)
- ‘Meer ambitie en meer kwaliteit! - Hogescholen steunen ambitieuze agenda staatssecretaris Zijlstra’ (HBO-raad, zie tevens Brief HBO-raad over Strategische Agenda)
- ‘Strategische agenda ontneemt studenten keuzevrijheid’ (LSVb)
- ‘ISO vreest voor ontoegankelijkheid master’ (ISO). In september heeft ISO uitvoerig gereageerd op de strategische agenda .dm.v. de notitie ‘Luchtkastelen?’.
- ‘Staatssecretaris Zijlstra neemt SER-advies hoger onderwijs grotendeels over’ (SER). Zie ook de toelichting op het advies in Tweede Kamer door SER voorzitter Rinnooy Kan (d.d. 7 september 2011) .
- ‘Strategische nota Zijlstra hoger onderwijs versterkt economie’ (VNO-NCW). Op 22 september aangevuld met reactie ‘Bedrijven nauwer betrekken bij modernisering hoger onderwijs’.
- ‘Selectie niet verwarren met kwaliteit’ (VO-raad)
- ‘De pieken en ravijnen van ZIjlstra’ (Interview Scienceguide met Halbe Zijlstra)
- Onderwijsraad advies over de strategische agenda: ‘Hoger onderwijs voor de toekomst’.