Kabinet presenteert reactie rapport Commissie Veerman
In april 2010 verscheen het rapport “Differentiëren in drievoud” van de Commissie Veerman (Commissie Toekomstbestendig Hoger Onderwijs Stelsel). Hogere kwaliteit, meer profilering door universiteiten en hogescholen en meer differentiatie in het onderwijs, dat zijn drie kernboodschappen uit het advies. Het rapport kon rekenen op veel instemming uit het veld.
Ook het kabinet Rutte kon zich kennelijk goed vinden in de conclusies van Veerman. Het regeerakkoord bevat namelijk de volgende passage:
Het rapport van de commissie Veerman wordt uitgevoerd, met inbegrip van ruimte voor selectie, op kwaliteit gerichte bekostiging met minder perverse financiële prikkels en het stimuleren van excellentie.
Tot vandaag was het wachten op de wijze waarop het kabinet de aanbevelingen van Veerman zou gaan uitvoeren. In de vandaag verschenen kabinetsreactie gaat staatssecretaris Zijlstra namens het kabinet in op de vraag ‘hoe’ het rapport Veerman zal worden uitgevoerd.
In een serie bijdragen zal de komende tijd op dit weblog worden stilgestaan bij de uitwerking van het rapport Veerman, mede in relatie tot andere beleidsvoornemens en wetsvoorstellen.
Reacties uit het veld
- ‘Kabinet omarmt Veerman zonder realistische financiering’ (hbo-raad) en ‘Geen algemene selectie in het hbo’ (hbo-raad)
- ‘Implementatie adviezen Veerman kan niet tegen achtergrond van bezuinigingen’ (VSNU)
- ‘Plannen Zijlstra zijn oude afspraken’’ (Bas Kortmann, rector magnificus Radboud Universiteit Nijmegen)
- ‘Kabinetsreactie op commissie Veerman: de AOb mist regie en aandacht voor de positie van de professional’ (Algemene onderwijsbond)
- ‘Fontys over beleidsvoornemens Zijlstra: ‘Stimulans om op ingeslagen weg voort te gaan´ (Fontys Hogescholen)
- ‘Bedrijfsleven betrekken bij hbo-vernieuwing’ (VNO-NCW)
- ’Maak wat minder glossy’s en richt je meer op de kwaliteit’ (Interview Cees Veerman)
- ‘Private opleiders sleutel tot succes bij realisatie kabinetsdoelstellingen’ (NRTO)
- ‘Hoger onderwijs moet toegankelijk blijven’ (Henk Pijlman, voorzitter CvB Hanzehogeschool Groningen)
- ‘HO en kabinet liggen in de clinch, terwijl de winst voor het grijpen ligt’ (Ron Bormans, voorzitter CvB HAN en lid Commissie Veerman)