Onderhoudskundige vastgoed
Professionals in de wereld van het onderhoud van vastgoed weten dat hun opdrachtgevers prijs stellen op vakmensen. Vakmensen die goed zijn opgeleid en die hun kennis en kunde bijhouden en dit periodiek durven te laten toetsen.
Omschrijving
Voor professionals werkzaam als onderhoudskundige vastgoed heeft Hobéon – in nauwe samenwerking met Stichting Sertum en enkele partners uit het werk- en opleidingsveld – het certificatieschema Onderhoudskundige Vastgoed ontwikkeld. Het certificatieschema volgt de indeling van De Maatlat, zoals Sertum die heeft ontwikkeld. U kunt zich certificeren als:
- Coördinator (in ontwikkeling)
- Inspecteur
- Adviseur (in ontwikkeling)
Een essentieel verschil tussen een diploma en een persoonscertificaat is de geldigheid. Een persoonscertificaat heeft een vervaldatum. Om een certificaat te verlengen, moet de certificaathouder periodiek aantonen nog steeds over het vereiste vakmanschap te beschikken. Bij een diploma hoeft dat niet, dat is een getuigschrift dat u ooit een opleiding met goed gevolg hebt afgerond.
Om het vakmanschap te toetsen, werkt Hobéon samen met zg. erkende Examenbureaus. Examenresultaten van zo’n bureau worden erkend als bewijs van vakmanschap, voor het onderdeel dat het examen behelst.
Het certificatieschema Onderhoudskundige Vastgoed is ontwikkeld als opvolger van het schema Integraal Inspecteur Vastgoed. Voor houders van een IIV-certificaat geldt een inpassingsregeling, waarmee zij een SOV-certificaat kunnen aanvragen als ze voldoen aan de hercertificatie-eisen.
Het certificatieschema Onderhoudskundige Vastgoed is ook bedoeld voor adviseurs en coördinatoren. De vereisten hiervoor zijn nog in ontwikkeling.
Actueel
5-7-2024 – Praktijkexamens Onderhoudskundig Inspecteur BOEI bij drie examination centers.
Voor kandidaten met een niet-erkend diploma van de HU of de HAN bestaat de mogelijkheid om met een recent praktijkexamen Onderhoudskundig Inspecteur BOEI aan te tonen dat ze de methodiek kennen en deze ook kunnen toepassen in een relevante praktijksituatie.
Is dit op u van toepassing, dan kunt u zelf contact opnemen met een van de erkende examenbureaus voor het afleggen van het praktijkexamen. Momenteel zijn dat de HAN (nicole.vandekamp@han.nl), de HU (miranda.broekhuizen@hu.nl), en SCEV (info@scev.nl).
14-11-2023 - Verplichte onderwerpen PE 2024
De verplichte onderwerpen voor de Permanente Educatie voor 2024 zijn bekend:
Voor alle gecertificeerden:
-Wet- en regelgeving, waaronder invoering omgevingswet en Bbl in 2023
-Methodiek: wijzigingen NEN 2767 norm deel 2: gebrekenlijsten
Voor de BOEI-gecertificeerden komt daar nog bij:
-BOEI 2.0 per 2024
De verplichte onderwerpen beslaan de minimaal helft van de PE-verplichting van 12 punten, en worden aangeboden door goedgekeurde opleiders. Op de site van Sertum staat meer informatie over het aanbod. Daarnaast dient iedere gecertificeerde de overige 6 punten te behalen zoals het in het Reglement Permanente Educatie is omschreven.
Voor het bijhouden van de behaalde PE-punten heeft iedere gecertificeerde een eigen account bij Sertum.
14-11-2022 - Verlenging inpassingsregeling
In verband met de grote belangstelling voor het praktijkexamen in combinatie met de beperkte capaciteit op de examenlocatie is de inpassingsregeling nogmaals verlengd. De voorwaarde om met goed gevolg een praktijkexamen af te leggen is verlengd tot 1 juni 2023. Als extra voorwaarde geldt wel dat tijdelijk gecertificeerden een actieve en betaalde inschrijving voor het praktijkexamen (of het her-examen) moeten hebben.
15-07-21 - Inpassingsregelingen
Met behulp van een erkend diploma/certificaat van een leergang IIV/IAV van een van de hogescholen (Hogeschool Arnhem Nijmegen, Hogeschool Utrecht en De Haagse Hogeschool) is het mogelijk om via een verkort traject gecertificeerd te worden. Ook bestaande certificaathouders van een Hobéon-certificaat worden geacht de theoretische kennis van BOEI onder de knie te hebben. Voor deze twee groepen is een inpassingsregeling ontwikkeld, waarbij het afleggen van een praktijkexamen een van de weinige certificatie-eisen is (zie bij Downloads 'Inpassingsregelingen' voor de details).
In verband met de beperkende COVID-19 maatregelen van de afgelopen maanden, was het helaas niet mogelijk om praktijkexamens te organiseren. Daarom is er nu ook een tijdelijke variant van de inpassingsregeling, die het mogelijk maakt om onder voorwaarden alvast een certificaat met kortere duur te verwerven. Een belangrijke voorwaarde is dat vóór 1 juni 2022 het verplichte praktijkexamen met goed gevolg moet zijn afgelegd. Daarna zal dan een nieuw certificaat verstrekt worden met een einddatum van 31-12-2026.
Register
Hobéon certificeert, Sertum registreert. Dat is in het kort de rolverdeling. Op deze manier is het voor de markt eenduidig en duidelijk dat iemand in een “Gecertificeerd ..” register bij Sertum is opgenomen, voldoet aan alle eisen, zowel aan die van Hobéon als die van Sertum (want die zijn inhoudelijk identiek!). Kijk voor informatie over gecertificeerde personen op:
Permanente Educatie
Permanente educatie (PE) maakt nadrukkelijk onderdeel uit van de persoonscertificatie. Hobéon bepaalt jaarlijks de thema’s die in het dan komende kalenderjaar verplicht gevolgd moeten worden door certificaathouders. Daarnaast dienen certificaathouders ook andere PE-activiteiten te volgen teneinde te blijven voldoen aan de certificatie-eisen. Sertum biedt de mogelijkheid om gevolgde PE-activiteiten te registreren.
Kosten
Aanmelding voor Hobéon-certificatie én opname in het Sertum-register doet u bij Stichting Sertum. Betaling van de certificatiekosten verloopt via Sertum. De certificatiekosten bedragen € 75,- per certificaat bij aanmelding plus een jaarlijkse prolongatiebijdrage voor de certificatie van € 75,- . Alle bedragen zijn exclusief BTW.
Erkende examenbureaus
Organisatie | Erkend examen | Erkenning geldig tot |
HAN - University of Applied Sciences |
| 31-12-2025 |
HU – Hogeschool Utrecht |
| 31-12-2025 |
SCEV – Stichting COMOG Examens Vastgoed |
| 31-12-2025 |
Stichting Sertum |
|
Downloads
- Regeling SOV
- A Regeling SOV Competentie- en exameneisen Inspecteur
- C Regeling SOV Inpassingsregelingen
- J Regeling SOV Reglement Permanente Educatie
- Q Regeling SOV Inventarisatie- en Inspectieformulier NEN 2767 Inspecteur
- R Regeling SOV Inventarisatie- en Inspectieformulier Onderhoudskundig Inspecteur
- S Regeling SOV Inventarisatie- en Inspectieformulier Onderhoudskundig Inspecteur BOEI
Meer informatie
Certificatiecoördinator
Willem de Vries
T: +31 (0)88 998 3150
E: SOV@hobeon.com
Secretariaat Hobéon SKO
T: +31 (0)88 998 3150
E: SOV@hobeon.com
Adres
Hobéon SKO
Sir Winston Churchilllaan 273
Postadres: Postbus 70, 2280 AB Rijswijk
+31 (0)88 998 3150
Wilt u als certificaathouder correcties of wijzigingen van uw persoonsgegevens, woonadres of bereikbaarheidsgegevens (telefoon, e-mail) doorgeven? Doet u dat dan bij voorkeur via SOV@hobeon.com.
Wilt u meer informatie over de certificering als onderhoudskundige vastgoed, neemt u dan contact op met Willem de Vries via +31 (0)88 998 3150
U kunt ook informatie aanvragen door op onderstaande knop te klikken.